Van Swigchem Design | Papierkunst

Alle papier reliëfs en papier sjablonen worden handmatig gesneden en gevouwen. De kunstenaar is de mening toegedaan dat imperfectie de ultieme vorm van perfectie is, immers geen één blaadje aan een boom is gelijk de andere ook al lijkt dit zo. Het is juist daarom dat de natuur zo mooi is om te zien. Naast de dubbele papier reliëfs snijdt de kunstenaar minutieuze papier sjablonen ontworpen rondom en soms m.b.v herhalingen en verschuivingen al dan niet met (spiegel) symmetrie. De kunstenaar ziet deze papier sjablonen als vormstudies voor nader uit te voeren projecten, om er één te noemen, in ontwikkeling zijnde kamerschermen. Doordat de sjablonen op afstand van de achtergrond zijn, zorgt de schaduw werking voor vele verrassende verbindingen en illusies.

Papier reliëfs

De perceptie van het perspectief, de opbouw van enkele elementen tot samen een hele vorm, het ritmische lijnenspel wat altijd in beweging is als de toeschouwer het papier reliëf aandachtig van alle kanten bekijkt en de wetenschap dat er zonder licht niets zichtbaar is, zorgen er samen voor dat de papier reliëfs intrigerende kunstwerken zijn en blijven.

Door het altijd maar veranderende licht worden de papier reliëfs bovendien telkenmale opnieuw vormgegeven. Steeds meer verborgen lagen openbaren zich aan de toeschouwer.

De papier reliëfs en papier sjablonen zijn opgenomen in vele privé en zakelijke kunstcollecties in binnen- en buitenland.

Klik hier voor mijn portfolio Papierkunst!